E-mail: webmaster@jo-line.se

Nätverka dig framåt

Den som vill komma vidare i sin karriär gör rätt i att börja nätverka. Att man har ett brett socialt nätverk är nämligen A och O för att hitta nya jobb eller ta sig vidare på sitt nuvarande. Men hur går man då tillväga?

972224-social-network-scheme

En ny avhandling från Linköpings universitet visar att vem man känner har en stor betydelse för om man får jobb eller inte. När folk tillsätts på arbeten informellt är det kontakter som gäller och de som blivit rekommenderade till ett vikariat till exempel, blir ofta kvar. Men även för dem som söker ett jobb på formellt sätt betyder kontakterna mycket, säger hon som skrivit avhandlingen till dn.se. I dessa fall handlar det bland annat om kontaker som kan berätta innan om hur arbetsplatsen fungerar och vad cheferna letar efter. Dessutom handlar det ofta om att få en rekommendation som gör att man klarar första gallringen.

Tips för nätverkandet

Att känna många och bygga upp sitt sociala nätverk är alltså viktigt för karriären. Men hur nätverkar man på bästa sätt? På nt.se har några experter gett sina bästa råd:

  • Slösa aldrig tid på att nätverka med de du inte tycker om, utan satsa alltid på de du verkligen gillar att prata med.
  • Förbered dig innan möten och sätt mål för ditt nätverkande på just det mötet.
  • Presentera dig alltid med för- och efternamn, samt titel. Beställ gärna visitkort från Johnlook i Göteborg som du kan dela ut till nya kontakter.
  • Var aldrig privat när du nätverkar, men var gärna personlig.
  • Var aktiv på sociala medier och försök bygga en del av ditt nätverk där.
  • Om du befinner dig på ett jobbmingel, prata inte bara med folk du redan känner.

Nätverka inom företaget

Det är dock inte bara när man ska söka jobb som det är viktigt att kunna nätverka och att man byggt upp ett bra nätverk. Det finns även all anledning att nätverka på det jobb som man redan har. Detta gäller främst när man arbetar på ett företag med väldigt många anställda, som de gör i den här artikeln. Har man möjlighet att göra karriär uppåt och åt sidorna i företaget, då är det hög tid att börja bygga nätverket på plats.