E-mail: webmaster@jo-line.se

Andrahandshyrorna ökar

I dag skriver vi om den svåra bostadsmarknaden, som trots sitt digra läge är fylld av outnyttjade möjligheter. Dessvärre verkar det kosta mycket, något som gör att det blir svårare och svårare att ha råd med en bostad i en stad, om så bara ett rum. I takt med att fler behöver bostad på lång sikt gäller det bland annat att tänka kreativt.

hyreshus75Det finns olika skäl till att behöva låna pengar via Freedom Finance ibland, kanske är en orsak det vi kommer att skriva om idag?

På nyheterna i dag toppar information andrahandslägenheter ekonomisidor. Det är nämligen så att antalet bostäder för uthyrning i andra hand ökar, men samtidigt gör också hyrorna det enligt bland andra SR Ekot och Svenska Dagbladet Näringsliv.

Andrahandsmarknaden bedrivs bland annat via annonser på Blocket. Vid en undersökning av statistik från annonssajten visar det sig att andrahandshyror gick upp markant i samband med regeländringar 2013, ändringar som gjorde det lättare att hyra ut i andra hand. Generellt har det blivit dyrare, i snitt har en etta blivit 1 200 kronor dyrare i månaden och i Stockholm har hyran gått upp med hela 2 000 kronor. Det gör det svårare för ”vanliga arbetare” att bo innanför tullarna, och en gentrifiering blir tydlig där de som har pengar befolkar innerstaden och alla andra flyttar längre och längre ut från centrum.

Även i Hem & Hyra kan vi ta del av information från Boverket som visar på att hyrorna har ökat markant de senaste tre åren. Men Boverket drar slutsatsen att det även är andra faktorer som gör att hyrorna drivits upp så mycket, inte bara lagändringen 2013.

Transparens och förtroende på en andrahandsmarknad

flytta flyttlåda flyttI Dagens Nyheter kan vi läsa om en start-up av unga entreprenörer i Stockholm. Initiativet är ett företag som har som syfte att minska det gap i förtroende som de påstår finns mellan uthyrare och hyresgäster, på andrahandsmarknaden av bostäder. Genom att skapa en mellanhand reduceras en del av risken, menar de. Vad innebär då deras idé? Det sammanfattar vi i en lista här nedan:

  • Bostadssökande får skapa en personlig profil
  • Den profilen stäms av mot lämnade uppgifter på sociala medier
  • Man gör vidare en kreditkontroll
  • Informationen finns sedan tillgänglig för de uthyrare som vill hitta en inneboende
  • Uthyrarna kan på samma plats annonsera om sina bostäder
  • Informationen ska finnas för båda parter
  • I tjänsten ingår garanterad hyresbetalning de två första månaderna mot en avgift på 4 % av hyran löpande
  • Syftet är att skapa transparens och tillit på andrahandsmarknaden

Bostadsmarknaden är som många redan vet, rejält ansträngd. Många är i desperat behov av ett boende, samtidigt som många sitter på extrarum som inte används. Det finns alltså en möjlighet att riktigt utnyttja detta för att skapa en win-win-situation. Sammanlagt tror många att det kan handla om runt 40 000 bostäder, enbart i vår huvudstad. Både lägenheter som står outnyttjade men även massor av lediga rum som skulle kunna inhysa en hemlös student, en nyanländ emigrant eller kanske en som söker boende men inte har råd att köpa en egen lägenhet, som nya på arbetsmarknaden till exempel.