E-mail: webmaster@jo-line.se

Dagligvaruhandeln utökar kunderbjudanden

Dagligvaruhandeln satsar stort för att erbjuda kunderna mer än möjligheten till matinköp. Matbutikerna fungerar även som apotek, restauranger, inspirationskällor, spelombud och posten. Nu går Ica steget längre och kommer även erbjuda Starbucks i anslutning till butikerna.

1794341-shop-assistant-smiling-while-swiping-credit-card-in-supermarket

Nu har svenska Ica och amerikanska Starbucks Coffee Company tecknat ett samarbetsavtal, skriver SvD Näringsliv. Avtalet innebär att Starbucks kommer öppna kaféer i anslutning till Ica-butikerna i Sverige. Allt kommer ske i enlighet med Starbucks koncept och företagets varumärke. Man väljer att inleda detta samarbete för att man kan generera tillväxt i dagligvaruhandeln genom att addera nya verksamheter som kompletterar Ica-butiken.  Eftersom att kafébranschen växer tror de på Ica att samarbetet med Starbucks kan stärka Icas kunderbjudanden. Under 2015 ska tre kaféer planeras och efter det ska satsningen utvärderas, innan man etablerar fler kaféer.

Matbutikerna fungerar som inspiration

Det är inte helt ovanligt att livsmedelsbutikerna väljer att erbjuda något mer till sina kunder för att få en starkare ställning och mer försäljning. Till exempel anordnar större matbutiker väldigt ofta butiksdemonstrationer där en försäljare står och visar en ny produkt, alternativt att kunden får smaka en ny produkt. Ofta är det kampanj på varan och man brukar även ha mer offensiv exponering av varorna, som till exempel http://www.displayexperten.se/ ordnat. Genom dessa demonstrationer får kunden hjälp med att hitta vad de kan köpa och vad de kan laga till middag.

Post och apotek

Något som även är vanligt är att det finns möjlighet att göra saker som att hämta ut paket, äta och spela spel i livsmedelsbutikerna. I princip all paketuthämtning har blivit flyttad till livsmedelsbutikerna, skrivs det i Dalademokraten. För bara några år sedan blev det även möjligt att köpa läkemedel i matvarubutikerna.

”För snart tre år sedan hävdes apotekets läkemedelsmonopol i Sverige och sedan dess får vissa receptfria läkemedel säljas i dagligvaruhandeln.” Läs mer.