Man bör välja yrke efter sina intressen och färdigheter, men det är viktigt att hitta ett jobb som man kan leva på, och helst kunna lägga undan pengar också. Därför är det bra att läsa lite lönestatistik innan man bestämmer vad man ska arbeta med.
Ett ämne som fascinerar nästan alla människor är lönestatistik. Vi vill veta vad andra yrkesgrupper tjänar, kanske få en uppfattning om vad grannen tjänar, och vi kan börja fundera på om vi borde ha valt en annan karriär istället. Var hittar man då lönestatistik?
Lättast är att börja på sajten http://www.lonestatistik.se/. Där finns statistik över många olika yrkesgrupper. Flera fackföreningar producerar också egen lönestatistik. Den här filmen är t.ex. gjord av fackförbundet Civilekonomerna.
Statistiska centralbyrån har också mycket lönestatistik på sin sajt. SCB:s statistikdatabas hittar man här.
Lönen och arbetslivet
Många kollar också lönestatistik när de ska byta jobb. Kanske har också den nya, potentiella, arbetsgivaren kollat vad genomsnittslönen ligger på hos den sökandes nuvarande arbetsgivare. Men man bör aldrig prata siffror som arbetssökande, säger konsulten och författaren Josh Doody till Ny Teknik. Istället är det bättre att säga att man förväntar sig större ansvar, och ekonomisk ersättning för detta.
Ytterligare något att titta på är löneutvecklingen, alltså hur mycket man kan förväntas öka sin lön under arbetslivet. Även här är det stor skillnad mellan olika yrkesgrupper. Två yrkesgrupper som har sett ökningar de senaste åren är lärare och sjuksköterskor, vilket man kan läsa om här. Vissa yrkesgrupper har en relativt hög ingångslön, men inte en särskilt rolig löneutveckling. Andra har kanske en lägre ingångslön, men stora möjligheter att utvecklas i yrkesrollen, och detta avspeglar sig i lönekuvertet. Vissa tycker då att det känns bra att börja med en lägre lön, och arbeta sig uppåt.