E-mail: webmaster@jo-line.se

En jämställd och sund arbetsplats

Det är viktigt att ha jämställda löner på ett företag – men det är inte det enda som skapar ett mer jämställt företag.

 

Vill du som företagare ha ett mer jämställt företag? Då är det bra att inse vikten av bra löneprogram från Aditro, som säkerställer jämställda, marknadsmässiga löner i ditt företag. I samma paket finns appar för tidrapportering och resehantering. Enkelt och översiktligt.

 

Plan för jämställdhet och intern arbetsmiljö viktigt

 

Det finns mycket mer än ett lönesystem för att göra arbetsplatsen mer jämställd och jämlik. Ett stort problem på flera arbetsplatser är fördomar mot HBTQ-personal, enligt en artikel i Dagens Industri. Det går att uppnå en välkomnande och sund arbetsplats där alla mår bra – med en tydlig plan. Dock är det så att var tredje HBTQ-person blivit utsatt för olika typer av kränkningar på sitt jobb, något som en nyligen gjord studie vid Göteborgs universitet visar på. Där berättas det om hur mycket av detta sitter kopplat till arbetsplatsens kultur, jargong och allmänna språkbruk. Tips på hur du skapar en mer HBTQ-vänlig arbetsplats är att:

 

  • Vara ödmjuk och inte förvänta dig att alla är exakt som du
  • Inte förutsätta att alla familjekonstellationer består av ett heteroförhållande
  • Inte ha förutfattade meningar kopplade till kön
  • Ställa mer öppna frågor

 

Att veta är också att en HBTQ-person kanske inte känner sig kränkt alltid, av alla fördomar. Men att bemötas av sådan okunnig och fördomsfull attityd kan vara stressande, påfrestande och betungande. Sedan är det viktigt att inte låta saker passera – saker som kränker eller är nedsättande på något sätt.

 

Kan ny teknik skapa en mer jämställd arbetsplats

 

Vissa menar också att ny teknik kan påverka jämställdheten positivt, särskilt om det inte längre behövs fysisk styrka på samma sätt längre, utan att kvinnor kan utföra arbetsuppgifter lika bra som män, arbetsuppgifter som kanske tidigare varit i en bransch totaldominerad av just män. Ny teknik kan alltså öppna upp för jämställdhet, särskilt i vissa industrier. Men för detta krävs engagemang. Mer om detta kan du läsa om i bland annat Sveriges Radio.

 

En som däremot leder den arbetsplats som röstats fram som landets bästa av sina medarbetare – kan du läsa om här.