E-mail: webmaster@jo-line.se

Att välja rätt kreditkort

Vad ska man välja för kreditkort egentligen? Hur fungerar kreditkort? Och vad finns det för fördelar och nackdelar med ett sådant betalsätt?

 

Ett kreditkort är ett kort du kan använda för att betala med – krediten handlar om att de inköp du gör under en månad samlas på en månadsfaktura som betalas kommande månad. Det som är bra med ett sådant betalkort är att alla inköp samlas på en månadsfaktura och du får en bra överblick av vad du lagt pengar på. Du kan sedan välja att betala hela fakturan eller att dela upp den i flera delbetalningar.

Många krediter har även en rad olika rabatter och förmåner, du kan se och jämföra flera av de på marknaden här på https://www.konsumentiq.se/kreditkort. Det är smart att jämföra de olika korten med varandra innan du väljer vilket du vill ha. Se till att inte lämna ditt kreditkort framme hur som helst, då kan det gå på följande sätt som i denna artikel.

Nytt kreditkort till kunder i USA

Ett företag som snart släpper sitt egna kreditkort, i USA, är inga andra än IKEA. Den svenska möbeljätten provar nu att lansera ett kort som ger rabatter vid köp, något som det går att läsa om i Dagens Industri. Kortet är ett Visa-kort som ger 5 procent tillbaka vid köp hos just IKEA, och 1 procent tillbaka på alla andra köp i andra butiker. Kortet har heller ingen avgift eller uppskjuten ränta. Men räntesatsen ligger på 21,99 procent. Frågan är om kortet kommer bli en succé, som mycket annat som kommer från samma möbeljätte.

Olika kort för olika tillfällen

Ett IKEA-kort kan vara perfekt att ha om du renoverar eller ska köpa mycket på varuhuset. Men vad ska man tänka på när man väljer kreditkort inför semestern? I en artikel i Aftonbladet går det att läsa om hur rätt kreditkort kan spara dig en hel del pengar på semestern, men att det även ger bonus på flyg, reseförsäkring och avbokningsskydd. Men däremot kan villkoren skilja sig rätt mycket mellan olika kreditkort och det finns stor anledning för dig att kolla upp vad som gäller innan du bestämmer dig.

Korten kan dessutom lämpa sig olika bra beroende på vad för aktivitet du ska ägna dig åt på semestern. Vill du ha poäng när du bokar flyg ska du välja kort som kommer från samma bolag som flyger dig. Titta även på valutapåslag. Vissa resekort med kredit har uttagsavgift på närmare 4 procent och ibland måste du ta ut så mycket som 50 kronor per uttag för att ens få ta ut. Det är även vanligt att företaget bakom kortet lägger på 2 procent på alla köp du gör på kortet när du handlar i utlandet, det i form av just valutapåslag. Läs mer här.