E-mail: webmaster@jo-line.se

Januari en svår ekonomisk månad

4185501-a-bulging-walletJanuari är utan konkurrens den månad då flest svenskar har svårigheter med att få ekonomin att gå ihop. Det är helt enkelt många som har mer månad kvar i slutet av månaden. Att påbörja det nya året med en dålig ekonomi är för många ångestladdat, dessutom finns det en risk att det påverkar hela resterande år i och med att en lever över sina tillgångar.

Men det behöver inte heller vara så att hela året påverkas. Du kan rycka upp dig och lyckas med ekonomin, bara genom att du verkligen bestämmer dig. Det första du ska göra är att räkna. Hur mycket är utgifterna och hur mycket har du in? Har du betalat alla räkningar eller kan du skjuta upp en räkning till nästa år? Är det helt tomt på kontot och du behöver låna pengar? Det kan du göra – men låna absolut inte mer än vad du behöver, och låna in till konsumtion. Se även till att jämföra lånen ordentligt, så att du får den bästa möjliga räntan. Du kan jämföra lån på Zmarta för att hitta det bästa alternativet. Glöm dock inte att planera in avbetalning på lånet, den som inte hanterar det rätt kan hamna hos Kronofogden och få ytterligare problem med ekonomin.

Pengar är lika med ångest

Trots att många har problem med ekonomin under vinterhalvåret är det få som faktist avger nyårslöftet att de ska ha en bättre ekonomi. Det kan tyckas märkligt men en av anledningarna kan vara att ekonomiska problem leder till en ganska stor ångest, och många är det som förtränger att de ens har problem.

Enligt en studie som gjordes av American Psychological Association är pengar den ledande orsaken till just ångest, stress och oro. Och det spelar egentligen ingen roll om du är rik eller fattig, pengar kan innebära oro för alla. Undersökningen visade på, enligt en artikel från Svenska Dagbladet, att hela 64 procent av de tillfrågade amerikanerna ansåg att pengar är en ganska stor eller väldigt signifikant källa till stress. Men samtidigt kan detta ses som en bra sak, eftersom oro även innebär att vi inte spenderar pengar, istället håller vi tillbaka och spenderar inte mer än vi kan hantera.